W piątek, 11 kwietnia przedszkolaki oraz uczniowie klas I – III wzięli udział w warsztatach wielkanocnych, które odbyły się w zamku w Gutowie. Dla dzieci była to doskonała okazja, aby wprowadzić się w atmosferę świąt pełnych tradycji i zwyczajów.
W trakcie warsztatów dzieci miały okazję zwiedzić mini zoo, w którym podziwiały zwierzęta z różnych kontynentów świata: tygrysy, konie, owce kameruńskie, kozy oraz lamę i wielbłąda. Niektóre z nich miały też okazję osobiście nakarmić.
Aby tradycji stało się zadość uczestnicy warsztatów musieli wykazać się również kreatywnością w przygotowaniu niebanalnych pisanek, zdobionych piórami, cekinami lub naklejkami. Każde jajko było piękne i każde wyjątkowe.
Jedną z atrakcji warsztatów były także „wielkanocne psoty”, czyli gry i zabawy z animatorkami.
Z dużym entuzjazmem spotkały się warsztaty z ubijania masła. Dzieci nie szczędziły swojej energii przygotowując masło ze świeżej śmietany w prawdziwej kierzynce. Oczywiście ubijanie masła odbywało się pod czujnym i profesjonalnym okiem pani gospodyni. Świeżo ubite masełko dzieci miały okazję spróbować na kromkach chrupiącego pieczywa. Wszyscy zajadali się nim z apetytem.
Warsztaty zakończyły się wspólną zabawą z ogromnym, pluszowym misiem. To była bardzo wesoła, ale i pouczająca wycieczka. (A. Jarantowska)